Merimetsa asum

Nädala sees õhtuti ei saa ette võtta kuigi pikki matku, siis on kaks varianti, kas võtta väike asum või jagada mõni suurem tükkideks.

Sel korral tundus Merimetsa piisavalt paras amps.  Tiir ümber asumi on umbes 4,5 km. Vaatamisväärsusi peale seevaldi põhimõtteliselt pole.  Samas mere äär ja mets olid praegu mõnusad kevadised.

Nüüd kui asumi piire natuke aduma hakkan siis on huvitav vaadata kui kummalised need on. Mõnes asumis ei ole peaaegu mitte midagi ja teises on nii, et peaks iga maja üle vaatama, mõni on hiiglaslik ja mõni imepisike.

Merimetsa on oma nime saanud  Merimetsa tee järgi, mis omakorda tõlge saksakeelest Seewaldist, suvemõisa nimest.

Asumi pindala on 1,34 kmja elanikke vikipeedia andmetel 4. Tundub vähe aga kui kaardi pealt vaadata siis tõepoolest ei paista kusagilt elumaju. Põhimõtteliselt koosneb asum peaaegu ainult haiglahoonetest.

Alustasime psühhiaatriakliiniku eest, tegime asumile ringi peale ja siis vaatasime natuke ka sissepoole.

Tundus, et piir on täpselt nii tõmmatud, et jumalapärast midagi sisse ei jääks. Hipodroom, elumajad,- kõik asusid piiri taga.

Hipodroomi tegelikult sellest küljest näinud ei olegi, päris põnev aga siiski “naabervalla” asukas.

Stroomi rand paistab. Ametlik nimi oli Pelgurand aga kuna rahva seas oli käibel Stroomi rand siis võeti need alates 2012 aastast paraleellselt kasutusele. Stroomi nimi tuleneb B. F. Strohmi rajatud kõrtsi nimest, mis asus praeguse Merelahe tee ääres. Vesi oli üsna kaugele taandunud.

Lõpuks leidsime siiski ka mõned eramajad.

Jõudsime tagasi psühhiaatriahaigla juurde. Vaatasime kõik hooned üle. Suvemõisa kinkis 1898 aastal Eestimaa kubermangu vaimuhaigete hooldamise seltsile paruness Marie Girard de Soucanton. Seal avati haigla 1903. Seewaldi mõisahoone ehitati ümber peaarsti elamuks.

Seewaldi vaimuhaigla valvurimaja. 19saj,

Seewaldi vaimuhaigla surnukuur-kabel. 1903

Seewaldi suvemõisa tall, vaimuhaigla kontor 19 saj.

Seewaldi vaimuhaigla seltskondlik maja. 1912

Seewaldi suvemõisa ait 19 saj

Seewaldi vaimuhaigla majandushoone. 1903

Seewaldi vaimuhaigla ravikorpus. 1903

Seewaldi vaimuhaigla katlamaja-elektrijaam. 1903

1909 avati lisaks 4 ravihoonet. Kaks naistele, kaks meestele. Ma ei saa üle ega ümber aga need majad on nii ilusad. Kahjuks pole ühega peale põlemist eriti midagi tehtud. Teine on natuke paremas seisus, vähemalt väljastpoolt vaadatuna. Kaks tükki on kasutusel.

Minu meelest üsna hea näide sellest, milline üks evakuatsioonitrepp olema ei peaks. Kohutav näeb välja.

Kirsipuud õitsesid.

Seewaldi vaimuhaigla arstimaja 1909

Edasi läksime Stroomi metsa. Ilus oli, kevadine, sopane ka.

Metsaalune valendas jänesekapsastest.

Kuna mõned päevad tagasi kolasime ringi vanas viinaravilas, mida valmis ei ehitatudki siis sel korral näitasin tüdrukutele kaasaegset valmis viinaravilat.

Pärast mõtlesin, et oleks võinud ju teistest haiglatest ka pilte teha. Samas on tekkinud niikuinii uusi leide, mida tahaks vaatama minna. Nt. raudtee, mis kunagi läbi Merimetsa kulges.

Käisime: 9km/ Mais:80km/Aastas: 685km

Kaart

Üks kommentaar “Merimetsa asum

  1. Pingback-viide: Asumimatkad | Minu rajad

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.